Minyak Omega3 - Ikan dan Vegan Sumber Top Harus Diperhatikan dalam Tambahan

Minyak Omega3 - Ikan dan Vegan Sumber Top Harus Diperhatikan dalam Tambahan

Terdapat beberapa jenis minyak omega3 di pasaran. Kedua-dua yang paling biasa untuk makanan tambahan adalah mereka yang datang dari ikan dan orang-orang yang datang dari flaxseed, walaupun ia adalah mungkin untuk mencari beberapa jenama yang diperolehi dari alga laut.

Ketika datang ke minyak masak, canola, kacang soya, zaitun dan minyak jagung semua mengandungi beberapa asid lemak omega-3. Bunga matahari dan minyak kacang tanah mengandungi tiada. Minyak biji anggur mengandungi sangat sedikit.

Masalah dengan kebanyakan minyak masak ialah ia mengandungi lebih asid lemak omega-6 daripada omega-3. Ia juga mengandungi beberapa asid tepu dan mungkin trans-lemak yang sangat buruk untuk kesihatan kita. Kebanyakan pakar menganggap minyak zaitun yang paling sihat, kerana ia adalah lebih rendah dalam lemak tepu, omega6 kepada 3 nisbah adalah lebih baik seimbang dan ia tidak mengandungi asid trans-lemak.

Apabila ia datang kepada makanan tambahan, minyak ikan adalah pilihan yang lebih baik daripada flaxseed, kerana "jenis" Omega-3 yang terdapat dalam ikan. Anda lihat, minyak tumbuhan dalam apa jua bentuk mengandungi asid alfa Lipoik (ALA). Minyak ikan mengandungi beberapa jenis yang berbeza, termasuk asid Malah, sesetengah, asid Docosapentaenoic dan asid Eicosapentaenoic; DHA, DPA dan EPA.

Sesetengah makanan tambahan alga marin menyediakan DHA dan EPA minyak omega3, tetapi kaedah pengekstrakan yang sangat mahal. Kaedah yang paling murah adalah dengan menggunakan pelarut kimia, yang bermaksud bahawa beberapa sisa kimia akan wujud dalam makanan tambahan itu.

Minyak ikan mudah ditekan dari dagingnya, tanpa memerlukan pelarut kimia. Penilaian makmal boleh menentukan DHA, DPA, EPA dan jumlah kandungan omega-3, dan juga mengesan kehadiran bahan cemar seperti merkuri dan penyebab kanser PCB. Pengeluar lebih baik mempunyai setiap kelompok diuji untuk pencemaran dan untuk komponen pemakanan. Dengan cara itu, mereka boleh pastikan untuk menyediakan kualiti tertinggi.

Pelbagai manfaat kesihatan menemani pengambilan minyak omega3 meningkat, terutamanya apabila seseorang membuat satu usaha untuk mengurangkan pengambilan omega-6s dan jenis-jenis lemak. Manfaat yang paling terkenal adalah ke jantung dan sistem kardiovaskular.

Manakala lain-lain jenis lemak terkumpul di dalam arteri, menyebabkan pembekuan dan tersumbat mereka, omega-3 lemak menghalang pembekuan dan membawa jauh lemak kurang sihat untuk diproses semula atau dilupuskan. Pengambilan Meningkatkan minyak omega3 telah ditunjukkan untuk mengurangkan jumlah trigliserida darah (lemak) dan meningkatkan HDL peringkat (baik) kolesterol. Makanan tambahan minyak ikan telah terbukti menurunkan tekanan darah sedikit dan memperbaiki aliran darah.

Suplemen telah terbukti memberi manfaat kepada orang yang dalam keadaan radang seperti artritis dan penyakit Crohn. Ia membantu untuk melegakan kemurungan dan mengurangkan risiko kemurungan selepas bersalin. Ia memberi manfaat untuk gangguan defisit perhatian, memperbaiki keadaan kulit seperti jerawat, memperbaiki penghadaman dan menggalakkan fungsi sistem imun yang sihat. Pada asasnya, nutrien penting kepada kehidupan manusia.

Apabila anda membeli-belah untuk makanan tambahan, periksa untuk memastikan bahawa piawaian pengilang untuk kesucian dan potensi yang tinggi. Banyak manfaat adalah disebabkan oleh aktiviti anti-radang minyak omega3. Jadi, pastikan bahawa makanan tambahan yang telah diuji untuk aktiviti anti-radang. Sebaik sahaja anda memulakan makanan tambahan, anda akan melihat perbezaan dalam cara yang anda rasa dalam tempoh yang sangat singkat. Bagi sesetengah orang, ia adalah tidak lain daripada biasa.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar